Contoh Teks Khutbah Idul Adha Singkat Dalam Bahasa Sunda

Contoh Teks Khutbah Idul Adha Singkat. Umat islam mempunyai dua hari raya yaitu hari raya idul fitri dan yang kedua hari raya idul adha yang mana kalau di lihat dari segi kacamata agama kedua hari raya itu yang sangat besar adalah hari raya idul adha karena tapi kalau secara sepintas kita lihat rasanya hari raya yang sangat besar itu adalah hari raya idul fitri.

Dengan dalil bahwa Idul Adha adalah merupakan Hari Raya terbesar sebagai berikut:
1. Pada hari itu berkumpul jutaan umat Islam dari seluruh penjuru dunia melaksanakan ibadah haji di Padang Arafah di Arab Saudi.

2. Pada hari Idul Adha jutaan umat bersatu dan memuji nama Allah SWT tanpa membedakan status, warna kulit, suku dan bangsa di tempat yang sangat bersejarah, yakni Padang Arafah yang merupakan lokasi bertemunya Nabi Adam dan Hawa.Kemudian, pada Idul Adha umat Islam yang memiliki kelebihan ekonomi diwajibkan menyumbangkan hewan qurban yang akan disalurkan untuk kaum miskin.

Contoh Teks Khutbah Idul Adha Singkat Dalam BahasaSunda

3. Karena pembacaan takbirnya lebih lama dibandingkan Idul Fitri. “Pada Idul Fitri pembacaan takbir hanya pada malam hingga pagi lebaran, sedangkan Hari Raya Idul Adha selama empat hari berturut-turut, kalau dalam pelaksanaa khutbah idul adha itu sama dengan hutbah idul fitri,” katanya.Itulah alasan Hari Raya Idul Adha lebih besar ketimbang idul fitri.


اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ. اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ. اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ. اَللهُ أَكْبَرْ كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ للهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً، لَاإِلهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ، صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ وَهَزَمَ الْأَحْزَابَ وَحْدَهُ، لاَإِلهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، اَللهُ أَكْبَرُ وَللهِ اْلحَمْدُ. الحَمْدُ لِلهِ الَّذِيْ خَلَقَ الزّمَانِ وَفَضَّلَ بَعْضَهُ عَلَى بَعْضٍ فَخَصَّ بَعْضُ الشُّهُوْرِ وَالأَيَّامِ وَالَليَالِي بِمَزَايَا وَفَضَائِلِ يُعَظَّمُ فِيْهَا الأَجْرُ والحَسَنَاتُ. أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ وَأَشْهَدُ أَنَّ سَيِّدَنا مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ الدَّاعِى بِقَوْلِهِ وَفِعْلِهِ إِلَى الرَّشَادِ. اللّهُمَّ صَلّ وسّلِّمْ علَى عَبْدِكَ وَرَسُوْلِكَ مُحَمّدٍ وِعَلَى آلِه وأصْحَابِهِ هُدَاةِ الأَنَامِ في أَنْحَاءِ البِلاَدِ. أمَّا بعْدُ، فيَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا اللهَ تَعَالَى بِفِعْلِ الطَّاعَاتِ

فَقَدْ قَالَ اللهُ تَعَالىَ فِي كِتَابِهِ الْكَرِيْمِ: إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ. فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ. إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ


Khutbah Awal
Sawarna ning puji gusti mahi ku diri pribadi, shalawat salamna haturan mustika alam kangjeng Nabi Muhammad jung junan, nyakitu deui kakulawargina sareng para shahabatna anu sarae saruci akhli ma'rifat wal-irpan.

Panyaksi diri pribadi taya gusti nu dipusti, jaba Alloh Anu maha nunggal, Muhammad abdina Alloh jeng rosulna, he Alloh muga nambihan shalawat salamna kengge dunungan abdi sadaya Nabi Muhammad SAW.

Alloh huakbar3x.
Batur jenuk balarea aruninga khutbah teh papatah, ngajaga lampah gagabah , janji pasini geus jadi baheula di alam arwah, alam nur cahaya gemilang, dawuhan Alloh anu Agung

أَلَسْتُ بِرَبِّكُمْ قَالُوا بَلَى شَهِدْنَا أَنْ تَقُولُوا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّا كُنَّا عَنْ هَذَا غَافِلِينَ

"Nya kaula teh lain pangeran maraneh?para arwahsaur manuk sumuhun gusti teh pangeran abdi"

Tah ku ayat ieu jadi nyata yen para arwah di waktu nenggang nyorangan, tegesna samemeh gumelar jasad geus pasrah sadrah iman Islam ka Alloh nu maha nunggal sanggup ngajungjung dawuhan ngagarap parentah pangeran.

Geus kitu teras Alloh ngagelarken manusa di alam syahadah atawa alam mulki nyaea alam dun'ya anu ker dialaman ku urang ayeuna alam gedong samar-samar, samar rampa samar tingal samar ucap jeng paningkah samar rasa asa-asa sagala sok asa-asa ari samar asa-asa tea sok tangtuna kurang nyata, asa itu asa eta jiga itu kawas eta salah oge asa bener nu bener di salah-salah , salawasna manusia sok cilingcingcat, hanjat kasalah inget kabener matak bingung ngabandungannana.

Dawuhan Alloh SWT;

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنْسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

Hartosna: teu pati-pati kaula nyiptaken jin jeng manusia kajaba supaya ibadah kabeh.

Jadi gelarna manusa dialam dun'ya teh keur ngabuktiken kasanggupan urang bahela di Alam arwah.

الْحَقُّ مِنْ رَبِّكَ فَلاَ تَكُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرِيْنَ

Maka ulah kaayaan maraneh eta ti golongan anu marangmang.

وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّى يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ

Jeng pek maraneh ibadah kapangeran nepi kadatangna yakin, yakin nyata henteu samar asa-asa tiginbakti nepi kalestari lain yakin ngajungkiring, pangeran ngaraga kasar. na'udzubllahi min dzalik.

Jadi urang ulah samar tapi sabalikna urang kudu jadi mismar (kunu salah denge sing jadi mismar) paku laku pasek tineung tamleug ngajanteng dina bener palias mun hayang salah mun salah sok gancang pasrah waleh ngolaqhken syahadah , nalangsa di sambung tobat , ibadah teu eulat-eulat tibeulat sieun kawalat tah nukitu mah tetela sifatannana jalma anu taqwa.

Allohu Akbar 3x.
Taqwa kapangeran teh tempatna peredaran nana sakabeh kabagjaan, taqwa gudang kamulyaan pabrik surti ngaji diri mupuk dina qolbu tembus ka embun-embun.Lakuning hirup diukur ditimbang-timbang ku akal, sagala lampah dihisab bisi sasab tina dalil nakal, panca indra dipanjara, nafsu nu silung di bendung bisi badan ka tempuhan, suci ning batin bati di uji dibulak balik jeung di taluntik, bulan haji sahiji tujuannana di jujug pada muru pada hayang kabagean dawuhan Alloh Ta'ala

تَعَالَوْاْ إِلَى كَلَمَةٍ سَوَاء

"Batur-batur kadarieu urang jugjug saur manjur",
kalimah keur sarerea tah ku eta reketek di angen-angen, sagolekan sapangkeken daratan sabasisirna, lautan saudarana rempug jukung saduluran sapanutan ngarah walatra bagjana.

Allohu Akbar 3X

اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لَبَّيْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ, إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ, لاَ شَرِيْكَ

Tah ieu teh aosan talbiyah di ucapken ku umat muhammad di padang arafah jeng di tempat anu lianna nandaken satuju kanu di punjung, panggilan tinu maha kawasa sabda nu mulya utama

وَلِلَّهِ عَلَى النّاسِ حِجُّ البَيتِ مَنِ استَطاعَ إِلَيهِ سَبيلً

Kawajiban munggah haji teh nyaeta piken jalma anu kawasa dijalana,

Hikmah haji leubeut euyeub pieunteungeun eunteup keuneun pikiraneun, piken kasucian diri , laku jujur pikir bersih ciciren jimat ngumbara rasa saukur sesemben tanda buniaga dun'ya nya ngalana tara lilia saukur kakurung ku umur, nyawalana muka raga.

Munggaran haji ku ihrom, pakean sing sarua bodas lir babatang taya guam, leungit sugrining panggalih. Sajatina jalma anu ihrom kudu jongjon ulah elodan kagendam ku barang kasar, suci ati nu dipamrih pasrah sadrah ka pangeran mun tungkul kudu ka jukut, lamun tanggah kudu kasadapan, mun ihrom qodar jigana ah nu kitu teu ndi anggap ku pangeran.

Toap ngurilingan ka'bah jig kadinya jig kadinya katujuh kali tutupna, tamat di hajar sawad , sajatina jalma toap sing sareugeup ceupeut lempeng nu di pelong dimana bae ayana, badekitu bade kieu ulah nyingkah tina batas, sifat ma'ani anu ngancik ma'nawiyah dina manah beah nyayang, sa'i ngincig pulang anting lempang gancang rurusuhan, rek kamana neangan saha, ti sofa datang ka marwah, ti marwah ka sofa deui nya naonanu di dongdon barang leungit teu kapanggih.

Romyu ngabalang lain maledogan tembok, lain ngabalang tihang, ngalungken batu nu tujuh tapi iblis ngintip ati, syetan nganjang sono mondok, nafsu nu tujuh di pentung ku ta'ud tujuh, mutmainnah cahayana herang ngagenclang.

Ku sakieu guaran hikmahna haji mahi keur diri pribadi, buligah balumbang timur jalan gede sasapuan.

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ. إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ

بَارَكَ اللهُ لِي وَلَكُمْ فِي الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ. وَنَفَعَنِي وَاِيِّاكُمْ بما فيه مِنَ الآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ. وَتَقَبَّلْ مِنِّيْ وَمِنْكُمْ تِلاوَتَهُ اِنّهُ هُوَ السَّمِيْعُ اْلعَلِيْمُ. فَاسْتَغْفِرُوْا اِنَّهُ هُوَاْلغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ


Itulah Contoh Teks Khutbah Idul Adha Singkat Dalam Bahasa Sunda, yang dapat saya sampaikan semoga membawa manfaat bagi kia semua teruama  bagi para khatib dimana pun berada. Begitu juga kami sebelumnya telah berbagi khutbah idul adha dua ibadah istimewa dan khutbah-khutbah lainnya